Teknik Bilgiler

Lamine parke mekânlarınıza değer katan eşsiz ve doğal bir malzemedir. Doğal ahşabın keyfini uzun yıllar kusursuz olarak sürebilmeniz için kullanımında dikkat edilmesi gereken konular aşağıda yer almaktadır.
Uygulama yapılacak mekânlarda dış doğramalar, camlar ve giriş kapısı takılmış olmalıdır. Projelerdeki iş programı, sıva & boya, elektrik tesisatı, sıhhi tesisat, ısıtma & soğutma tesisatı ve benzeri parkelere zarar verme ihtimali olan tüm imalatlar tamamlandıktan sonra parke uygulaması yapılacak şekilde tasarlanmalıdır.

Lamine parke uygulanacak alanda şap kotunda ve terazisinde olmalıdır. 1,00 metrelik mastar mesafesinde şap yüzeyindeki bozukluklar 2 mm’ yi geçmemelidir. Var ise gerekli düzeltme yapılmalıdır. Şap sıkı ve kuru olmalı, tozumamalıdır.
Şap içerisinde ki bağıl nem miktarının % 30’u aşmaması gerekir. Parke döşenmeden önce şap nemi ölçülmeli, %1,20 nem oranı (30 GANN) değerinin altına inmiş olmasına dikkat edilmelidir.
Parkelerin fabrika çıkış rutubet değerleri % 6-8 arasındadır. Bu nem oranı 20-25 C ısı ve % 50-60 bağıl nem değerlerinin bulunduğu ortamlarda sabit kalır. Bu değerlerde ki artı veya eksi yöndeki değişimler parke iç neminin de değişmesine dolayısı ile ağacın çalışmasına neden olacaktır.
Uygulama esnasında mekânda hava bağıl nem miktarının %30-%60 arası ve ortam ısısının 16 – 24 ˚C derece arasında olması idealdir.
Yukarıdaki nem oranlarının üzerinde bir ortama parke döşenmesi müşteri tarafından talep edilirse, müşteri tarafından durumun bilindiği ve oluşabilecek tüm deformasyonların sorumluluğunu aldığı anlamına gelmektedir.

Kare formuna yakın mekânlarda ideal döşeme yönü ışığa dik şekildedir. Dikdörtgen mekânlarda panellerin uzun kenara paralel döşenmesi tavsiye edilir. Ancak döşeme yönü için belirlenmiş bir standart yoktur. Mobilya yerleşimi ve ışık yönü gibi faktörler göz önünde bulundurularak döşeme yönünün tespiti müşteri ya da proje mimarının karar ve sorumluluğuna bırakılmıştır.

Satın almış olduğunuz parkenin kalınlığına, montaj tipine, altında kullanılacak malzeme ve ya tutkal kalınlığına göre bitmiş döşeme kalınlığını öğrenmek müşteri sorumluluğundadır. Parkenizin farklı zemin kaplamaları ile birleştiği geçişlerde kotlar parke bitmiş döşeme yüksekliğine göre müşteri tarafından ayarlanmalıdır.

Lamine parke döşemesi tamamlandıktan sonra tavsiye edilen üzerinde çalışma yapılmamasıdır. Ancak çalışma yapılması zorunlu olması durumunda yüzeyi oluklu mukavva ile tamamen örtülmelidir. Üstü örtülmeden önce parke öncelikle hassas bir şekilde elektrikli süpürge ile temizlenmeli ardından nemli bez ile silinip kuruması beklenmelidir. Oluklu mukavva, altına toz ve inşaat artığı malzemeler girmeyecek şekilde ek yerlerinden ve duvar diplerinden kâğıt bant ile toz geçirimsizliğini sağlayacak şekilde bantlanmalıdır.
Parke koruma örtüsü olarak meşrubat kartonu, naylon veya parkenin hava almasını engelleyecek nitelikte geçirimsiz ürünler kullanılmamalıdır.

Lamine parke doğal bir malzemedir ve her bir parke paneli hare ve lif yapısı olarak eşsizdir. Bu yüzden numune ile bütün arasında farklılık olması normaldir. Ağacın doğası gereği parke panelleri arasında ton geçişleri olacaktır.

Parke üretimi aşamalarında; açık havada kurutma, özel fırınlarda ki hassas kurutma ve 3 katmanlı yapı ahşabın doğal çalışma miktarını minimuma indirse de ağaç lifleri her zaman nemli havada bağıl nem etkisi ile genleşecek, kuru havalarda ise su kaybederek büzüşecektir.

Bu kaçınılmaz tepkiye izin vermek amacı ile parkeyi yere sabitleyecek şekilde vida vb. atılmamalıdır.

Bu olay parkenin doğal bir davranışı olup, şikâyet sebebi olmaması gerekir. Parkelerin döşendiği günkü görüntüsünü muhafaza etmesi için, ortamlarının mümkün olduğu kadar aşırı ve ani ısı, nem değişikliklerinden korunması gerekir.

Kullanılan doğal ağacın kendine has özellikleri parkenin kullanımı sırasında da oluşabilecek renk geçişlerinde etkilidir. Tüm doğal ağaçlar, ultraviyole ışınları etkisiyle hafifçe renk değiştirerek koyulaşır. Bu etki egzotik ağaçlarda daha belirgindir.

Bazı ağaçlar daha sıkı liflerden meydana gelir ve yüksek sertlik derecelerine sahiptir. Bazıları ise daha yumuşak bir yüzeye sahiptir. Bu durum parkenizin yüzeyinde meydana gelebilecek darbe izlerinin daha belirgin olmasına sebep olabilir.

Genellikle insan yaşamı için ideal mekân koşullarının lamine parke için de ideal kullanım koşulları olduğunu varsayabiliriz. 30-60 arası bağıl nem lamine parkeniz için ideal ortam koşulunu oluşturacaktır. Özellikle yeni binalarda bu değerlerin üzerinde oluşabilecek bağıl nem parkede normalden fazla çalışmaya neden olabilir. Bunu engelleyecek tedbirler alınmalıdır. Yine kış aylarında hava nem oranının % 30’un altına düşmemesine dikkat edilmelidir, gerekirse ortam nemlendirici kullanılmalıdır.

Nem oranı çok düşük olursa malzeme daralacaktır. Bu durumda parke panellerinin birleşim yerlerinde küçük ve orta büyüklükte derzler oluşabilir.

Günlük temizlik için hafif nemli bez ve elektrikli süpürge kullanabilirsiniz. Silme işleminde paspas yerine bez kullanmanız daha uygun olacaktır, çünkü paspas parke üzerinde daha fazla su bırakabilir.

Bunun yanında detaylı temizlik gerektiren yağ, oje, mürekkep, yapışkan malzemeler gibi temizlemesi zor ve inatçı lekeleri çıkarmak için hafif nemli bir beze bir miktar ahşap temizleyici ürün katarak lekeyi silin. Daha sonra, temiz suyla nemlendirilmiş bir bezle tekrar üzerinden geçin. Kullandığınız bezin metal içerikli olmamasına ve içinde parkelerinizi çizecek ya da zedeleyecek maddeler olmamasına dikkat etmelisiniz. Parkelerinizi sildikten sonra iz bırakmadan kurulamalısınız.

Lamine parke temizliği sırasında aşırı yoğun kimyasallar ya da cilalar kullanmamalısınız. Bunun yanında beyazlatıcılar, asit içeren ürünler, tuz ruhu, tiner, balmumu, çamaşır suyu ya da yoğun kir çözücü ürünler kullanmak parkelerinizde geri dönüşü olmayan deformasyonlara ve hasarlara neden olabilir.

Parkenizin en büyük düşmanı çamur, kum ve çakıldır. Ticari mekânlarda kapı girişlerinde mutlaka kaliteli paspaslar kullanılması önerilir. Parke üzerinde kullandığınız tekerlekli sandalyelerin yumuşak tekerlekli olmasına dikkat edilmeli ve bu sandalyelerin altında koruyucu koltuk pedi kullanılmalıdır.

Ağır eşyaların ve hareketli mobilyaların ayaklarının altına kaliteli keçe koruyucular yapıştırılmalı ve bu tip eşyaları parke üzerinde kaydırarak taşımamaya özen gösterilmelidir.

Parke üzerine herhangi bir sıvı dökülmesi durumunda hemen silinmeli, zemin üzerinde beklemesine izin verilmemelidir. Tersi durumlar, ahşabın emme özelliği nedeni ile parkenizde deformasyona ve lekelenmeye yol açabilir.

Küçük zedelenme veya çizilmelerde natürel ahşap yağlarının pamuklu bir bezle uygulanması, nispeten derin çiziklerde ise ağaç rengine uygun balmumu veya ağaç macunu dolgusunu takiben natürel ahşap yağı uygulana bilinir.